Poniedziałek jest najcięższym dniem w tygodniu, zaczynam o 7.30 i mam cztery bloki zajęć z przerwą pośrodku, a od listopada dojdzie mi do tego jeszcze jeden wieczorny fakultet, który na szczęście będzie liczył tylko 7 spotkań. Jak jeszcze do tego dołożyć niewyspanie, robi się ciężko. Wczoraj wyjątkowo długo nie mogłam zasnąć, wszystko mi przeszkadzało - poduszka gryzła w szyję, pod kołdrą było mi za gorąco, a bez kołdry za zimno, barki jakoś cierpły i nie mogłam znaleźć wygodnej pozycji. Przez to wszystko spałam dziś może ze trzy godziny i dziś funkcjonuję na autopilocie. Na szczęście między zajęciami udało mi się wyjść na spacer, pomimo niewielkiej mżawki obleciałam lasek dookoła i dzięki temu zajęcia popołudniowe jakoś poszły.
poniedziałek, 18 października 2021
Zaspany poniedziałek i zaskoczenie kulinarne
Zaskoczeniem kulinarnym natomiast jest dyniowy sernik bez sera, który upiekłam wczoraj. Gdybym sama nie zrobiła tego ciasta, w życiu nie uwierzyłabym, że nie ma tam ani grama twarogu. Szczerze mówiąc, robiąc ten wypiek byłam przekonana, że nie wyjdzie, bo konsystencja po zmiksowaniu wszystkich składników była niemal płynna. Wyszło jednak i to jak! Postanowiłam zapisać przepis, bo mam go w charakterze notatki w telefonie i boję się, że mi gdzieś zaginie, zanim wpiszę do zeszytu.
Dyniowy sernik bez sera
1 kg dyni bez skórki (użyłam makaronowej)
22 dag cukru
1 cukier waniliowy
75 g masła
2 pomarańcze
3 łyżki miodu
5 jajek
125 ml śmietany 12% (dałam 18%, bo taką miałam bez laktozy)
22 dag mąki kukurydzianej (miałam tylko 15 dag, więc resztę dosypałam zwykłej tortowej)
3 łyżki posiekanych migdałów
łyżeczka cynamonu (dodałam od siebie)
Dynię pokroić w kostkę, dodać skórkę i sok z jednej pomarańczy, udusić do miękkości. Po wystudzeniu, dodać masło i cukier waniliowy, zblendować na mus. Ubić jajka, stopniowo dodając cukier. Mus dyniowy ucierać mikserem, dodając miód, śmietanę, ubite jajka, mąkę, cynamon i sok z drugiej pomarańczy. Przelać do szczelnej formy, piec w 180 stopniach przez 55-60 minut. Wystudzić w uchylonym piekarniku.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz